Menkauré piramisa
+36 70 34 77 000 info@egyiptom-travel.hu Egyiptom-Travel Facebook Egyiptom-Travel Facebook Egyiptom-Travel Instagramm Egyiptom-Travel Instagramm Egyiptom-Travel Youtube Egyiptom-Travel Youtube Egyiptom-Travel Facebook Egyiptom-Travel Facebook

Menkauré piramisa

4

Menkauré piramisa a gizai fennsík 3. legmagasabb piramisa.
Az építtetője Menkauré fáraó, aki igazi piramisépítő család legfiatalabb tagja, hiszen a nagyapja volt Kheopsz fáraó – akinek a nevéhez fűződik Egyiptom legmagasabb piramisa -, az apja pedig Kefrén fáraó – aki felépítette Egyiptom második legmagasabb piramisát. Ilyen felmenőkkel nem lehet nem építeni piramist.

Mielőtt tovább haladnánk a családi piramisépítés hagyományok követésén, először ismerje meg Menkauré piramisának a legfontosabb adatait.

 

Menkauré piramis adatai

 • Épült: i. e. 26. század
 • Típusa: valódi piramis
 • Magassága: 66 méter, ma 65,5 méter
 • Alap élhossza: 103,4 méter
 • Oldalak dőlésszöge: 51°20′25″
 • Anyaga: helyben fejtett mészkő, asszuáni gránit és turai mészkő burkolattal
 • Kamrák száma: 5

A középkori arab történetírók megemlítik, hogy a piramison még látható volt Menkauré nevét tartalmazó „felirat”, de sajnos ez mára már eltűnt.
A 2 előző piramis magasságához képest – melyek 147 és 143,5 méter magasak voltak – azt várhatnánk, hogy Menkauré fáraó is beszáll, a „ki épít magasabb piramist” című vetélkedésbe.
Vagy ha nem is akarja megdönteni az ősök piramisainak a méretét, de legalább valami hasonló nagyságú piramist fog építeni. Ahhoz, hogy megértsük ennek az okát először Menkauré személyiségének és a munkásságának az releváns vetületét kell megismerni…

 


Menkauré fáraó

Menkauré (i.e. 2575 – 2465) ismert neve még a Menkure illetve a görög Mykerinos név is. Ő volt a VI. dinaszta 4. királya. Ellentmondásos adatok vannak az uralkodásának a hosszáról, melyről két adat ismert, az egyik szerint 18 évig, a másik szerint 28 évig uralkodott, egyébként ez az elfogadottabb nézet.

A megmaradt információk alapján Menkauré fáraó jámbor és igazságos volt. Sajnos ezen tulajdonságai is hozzájárultak ahhoz, hogy az a virágzó birodalom, amit átvett hanyatlásnak indult. Az ókori társadalmak esetében a sikeres királyoknak mindig nagyon erős kezűnek kellett lennie, a jámborság, a jószívűség nem volt célravezető. Menkauré a nagyapjához (Kheopsz) és az apjához (Kefrén) képest sokkal lágyabb kezű uralkodó volt. A birodalom hanyatlása rányomta a párhuzamot a piramisok nagyságának a hanyatlására is, hiszen sokszor a piramisok nagysága hűen tükrözte az adott uralkodó által létrehozott gazdaság erejét. Szóval a birodalom és a gazdasági helyzetének a hanyatlását követte a piramis nagysága is. A válság – amit Menkauré okozott – rányomta a bélyegét a piramisának a méretére.

Menkauré fáraóról számos szobor maradt fenn, ellentétben nagyapjával, akiről mindössze egy piciny kis szobor maradt ránk. Minden Menkauréról készült szobrot nagyon kemény, nehezen faragható kőből készítették, meglehetősen apró részletességgel. Több szobrot is az elkészítésüknek különféle fázisaiban hagytak abba, ami jól mutatja, hogy a király váratlan hirtelenséggel halt meg…

 

Menkauré piramis jellemzői

Dőlésszöge megfelelt a felmenők által épített piramisok dőlésszögének, miután azokat a piramisokat semmilyen károsodás sem érte, ő is ilyen meredekségben építette a piramisát.
A piramis 5 sírkamrája a földszintje alatt találhatóak. Két szinten helyezkednek el és egy bonyolult rendszert alkotnak. A piramist nagyrészben helyben bányászott mészkőből építették, az alsó részét gránittal burkolták, mely nagy része a mai napig is látható, a felső részén jó minőségű turai mészkövet használtak, melyet a későbbiek folyamán elhordták különféle építkezésekhez.

 

Menkauré piramisának különlegességei

Három különleges tulajdonsága van.

 1. A piramis burkolata nem mészkő, hanem részben gránit volt. Jó gondolat volt, hogy a burkolat ne a puhább mészkőből, hanem a keményebb gránitból készüljön, mert az sokkal jobban ellenáll az időjárás viszontagságainak. Ha Ön meg akarja nézni az ókori, eredeti gránitburkolatot, akkor azt a piramis déli oldalánál teheti meg.
 2. A sírkamrák száma, mely ennek a piramisnak az esetében ez 5 darabot jelent, amik a földszintje alatt helyezkednek el.
 3. A legnagyobb ember által okozott sérülés. A piramis északi oldalán egy hatalmas hiányzó rész, egy „kürtő” égtelenkedik. Miután a középkori „sírrablók” üresen találták a másik két piramis sírkamráját, így a hatalmas befektetett munka nem hozta meg a gyümölcsét, dühükben úgy döntöttek, hogy nem bánnak kesztyűs kézzel a piramissal, és a sírkamrák kifosztásán túl lerombolják ezt a piramist (a másik két piramis túlságosan nagy munka lett volna). Ennek a mementója a hatalmas hiányzó rész a piramis északi oldalán.

 

Piramiskörzet

Természetesen ez a piramis sem egy egyedülálló építmény volt, hanem tartoztak hozzá, egyéb más épületeket is.
Ezen épületek között is megtalálható Menkauré fáraó halotti temploma, mely a piramis keleti oldalán található, egészen közel a piramishoz, és a halotti templom kápolnáján keresztül összeépült a piramissal, olyannyira, hogy a találkozásnál lévő követeket nem faragták meg. Ennek két oka van.

 • Az egyik, hogy amúgy sem látszódik, hiszen eltakarja a fal, felesleges munka lett volna a kemény gránitburkolat faragása.
 • A másik ok, ami fontosabb, hogy nagyobb stabilitást adott így, mint ha sima felület lett volna.

A halotti templom még nem készült el, amikor a fáraó meghalt, így az utódjára maradt a befejezésnek a feladata. Sepszeszkat – mai szóhasználattal élve – igyekezett ezt költséghatékony módon befejezni, ezért a drága vörösgránit helyett, sokkal gyengébb minőségű építőanyagokat használt fel.

A völgytemploma még keletebbre helyezkedett el a halotti templomtól. Egy 600 métertől valamivel hosszabb feljáróút kötötte össze őket.

Az egész piramiskörzetet egy kettős fal vette körül, mely körülbelül tíz méter magas lehetett. Ezek a falak több helyen hiányosak is voltak, illetve a külső fal minősége, már elég silány minőségű volt.

 

Szatellit piramisok

A piramis déli oldalán három kisebb piramis található, melyek a feltételezések szerint a fáraó feleségeinek szolgáltak temetkezési helyül. Sajnos azt nem tudjuk, hogy melyik piramis, melyik királynőnek szolgál nyughelyül, ráadásul bár mindhárom piramisnak vannak sírkamrái, de a legdélebbi piramisban semmilyen temetkezésre utaló nyomot sem találtak. Ezt megerősíti az a feltételezés is, hogy ennek a piramisnak a burkolata sohasem készült el.
Az egyiptológusok a G3a, G3b és G3c nevet adták ezeknek a szatellit piramisoknak (illetve említik GM1, GM2 és GM3 néven is).

 


  2021. 10. 05.     Menkauré piramisa, Gizai fennsík, Kairó    Egyiptom Travel
A MENKAURÉ PIRAMIST az alábbi utazásainkon tekintheti meg!
EGYIPTOMI UTAZÁS
KING TUT  
Nílusi hajóút, Egyiptom körutazás
8 nap / 7 éj
Kairó  - 3 éjszaka  
Nílusi hajó  - 3 éjszaka  
Luxor  - 1 éjszaka  
Repülővel

Ízig-vérig nílusi hajóút, annak minden bájával. Felejthetetlen élményekkel, programdús városlátogatásokkal Kairóban, Luxorban és Asszuánban egyaránt.


Utazás 535 420 Ft/fő ártól
EGYIPTOMI UTAZÁS
ARANY SZKARABEUSZ  
Egyiptomi körutazás, Tengerparti üdülés
8 nap / 7 éj
Kairó  - 2 éjszaka  
Luxor  - 1 éjszaka  
Hurghada  - 4 éjszaka  
Repülővel

Hurghadai üdülés, mely tartalmaz egy izgalmas egynapos kairói és egy különleges egynapos luxori városnézést is illetve egy szabadnapot Kairóban. A hurghadai tartózkodás hossza NÖVELHETŐ!


Utazás 427 585 Ft/fő ártól
EGYIPTOMI UTAZÁS
MISZTIKUS OZIRISZ  
Nílusi hajóút, Egyiptomi körutazás, Tengerparti üdülés
11 nap / 10 éj
Kairó  - 3 éjszaka  
Nílusi hajó  - 3 éjszaka  
Hurghada  - 4 éjszaka  
Repülővel

Nílusi hajóút, hurghadai üdüléssel, mely minden lényeges egyiptomi látnivalót tartalmaz - Kairó, Luxor, Asszuán városnézés, Nílus menti templomok. A hurghadai tartózkodás hossza NÖVELHETŐ!


Utazás 583 715 Ft/fő ártól
EGYIPTOMI UTAZÁS
SZFINX TITKAI  
Kairói városlátogatás
5 nap / 4 éj
Kairó  - 4 éjszaka  
Repülővel
Kairói városlátogatás - amit tartalmaz egy izgalmas kairói városnézést, a további napok szabadon alakíthatóak, így Ön meglátogathatja pédául Szakkarát és Dahsúrt vagy még jobban megismerheti Kairót is...

Utazás 243 180 Ft/fő ártól
EGYIPTOMI UTAZÁS
TÜRKIZ  
Kairói városlátogatás, Tengerparti üdülés
8 nap / 7 éj
Kairó  - 1 éjszaka  
Hurghada  - 6 éjszaka  
Repülővel

Hurghadai üdülés, mely tartalmaz egy izgalmas egynapos kairói városnézést. A közlekedés a városok között az Egyptair menetrendszerinti járatával történik. A hurghadai tartózkodás hossza NÖVELHETŐ! 
 


Utazás 337 005 Ft/fő ártól
EGYIPTOMI UTAZÁS
EZÜST SZKARABEUSZ  
Egyiptomi körutazás, Tengerparti üdülés
8 nap / 7 éj
Kairó  - 1 éjszaka  
Luxor  - 1 éjszaka  
Hurghada  - 5 éjszaka  
Repülővel

Hurghadai üdülés, mely tartalmaz egy-egy napos kairói és luxori városnézést is. A közlekedés a városok között az Egyptair menetrendszerinti járatával történik. A hurghadai tartózkodás hossza NÖVELHETŐ!


Utazás 424 590 Ft/fő ártól
EGYIPTOMI UTAZÁS
SZKARABEUSZ  
Egyiptomi városlátogatás
5 nap / 4 éj
Kairó  - 2 éjszaka  
Luxor  - 2 éjszaka  
Repülővel
Ez az utazás egy változatos egyiptomi városlátogatás, mely tartalmaz egynapos kairói és egy különleges egynapos luxori városnézést illetve egy szabadnapot Kairóban...

Utazás 386 885 Ft/fő ártól
Vendégkönyvünkből

Zsolt és Piroska véleménye

HURGHADA SZÁLLÁS UTAZÁS - 2023
SENTIDO MAMLOUK PALACE HOTEL
"Az utazás előtt sokban segített a weboldalon található szálloda leírások fotókkal és videókkal. Külön köszönet Tóth Róbert felé, hogy a már korábban választott szálloda helyett, számunkra ... tovább
  2023. 12. 20.
IGEN,  ajánlom az Egyiptom Travel utazási irodát!
IGEN,  ajánlom a HURGHADA SZÁLLÁS utazást!
IGEN,  ajánlom a SENTIDO MAMLOUK PALACE-t!
Ágnes véleménye

HURGHADA SZÁLLÁS UTAZÁS - 2024
SUNRISE GARDEN BEACH HOTEL
"Az egyiptomi utazáshoz a repülőjegy megvásárlása után találtuk meg az Egyiptom Travel Utazási irodát. Nagyon tetszett, hogy repülőút nélkül is volt lehetőség szállást foglalni. Mind az ... tovább
  2024. 04. 04.
IGEN,  ajánlom az Egyiptom Travel utazási irodát!
IGEN,  ajánlom a HURGHADA SZÁLLÁS utazást!
IGEN,  ajánlom a SUNRISE GARDEN BEACH-t!
Nyugdíjas házaspár véleménye

SZFINX TITKAI UTAZÁS - 2023
NEW PYRAMIDS OASIS HOTEL
"Az Egyiptom Travel szolgáltatásaival elégedettek vagyunk. Az utazás előtt készséges, részletes tájékoztatást kaptunk telefonon. A reptéri ügyintézés előkészített, gyors, precíz volt. ... tovább
  2023. 05. 27.
IGEN,  ajánlom az Egyiptom Travel utazási irodát!
IGEN,  ajánlom a SZFINX TITKAI utazást!
Segítségre van szüksége?
Írjon nekünk
info@egyiptom-travel.hu

vagy hívjon minket
+36 70 34 77 000

 
Blogbejegyzéseink

Dzsószer lépcsős piramisa

Dzsószer Fáraó (i.e. 2668 – 2649, ókori neve: Netjerykhet) lépcsős piramisa, Egyiptom legrégebbi piramisa Szakkarában található, melyet égbevezető lépcsőnek is hívtak.

A Dzsószer lépcsős piramisa nagy előrelépést jelent az ...

Egyiptomi vízválság

Egyiptom akut vízválsággal néz szembe, de „Zöld folyót” épít a sivatagban - adja hírül CNN.
Kairó legkeletibb peremén az egyiptomi kormány hatalmas tavakból és parkokból álló övezetet épít a sivatag ...

Az egyiptomi nagy szfinx

A Szfinx a görög mitológia oroszlántestű, emberfejű és szárnyas lénye is, de eredete egészen az ókori Egyiptomig nyúlik vissza, ahol oroszlántestű és emberfejű lény volt, de az emberi fejet helyettesíthették kos- vagy madárfejjel is. A szfinx név ...

Kövessen minket a közösségi média felületeinken is!

Egyiptom-Travel Facebook     Egyiptom-Travel Instagramm     Egyiptom-Travel Youtube     Egyiptom-Travel Youtube
 

Egyiptom Travel Utazási Iroda


Telefonos ügyfélszolgálat:
Hétfő - péntek: 09:00 - 19:00
Szombat: 09:00 - 14:00

Sürgősség és azonnali információnyújtás esetén: 0-24
+36 70 34 77 000
info@egyiptom-travel.hu


Ügyfélszolgálati iroda:
Hétfő - péntek: 09:30 - 17:00
ELŐZETES IDŐPONTFOGLALÁS SZÜKSÉGES!
CAPITAL SQUARE Irodaház

1133 Budapest, Váci út 76. III. em.
Engedélyszám: U-001965


© 2021 Egyiptom Travel Kft. powered by mestercom  v3.6.32
Megértettem
Ez a weboldal az Ön adatainak védelmét szem előtt tartva csak olyan, technikai jellegű sütiket használ, melynek segítségével gyorsabban és pontosabban szolgálhatjuk ki Önt! :)Részletek
MUISZ tagság logója