Philae templom
+36 70 34 77 000 info@egyiptom-travel.hu Egyiptom-Travel Facebook Egyiptom-Travel Facebook Egyiptom-Travel Instagramm Egyiptom-Travel Instagramm Egyiptom-Travel Youtube Egyiptom-Travel Youtube Egyiptom-Travel Facebook Egyiptom-Travel Facebook

Philae temploma

10

Philae templom is egyike azoknak az ókori egyiptomi templomoknak, melyek már nem az eredeti helyükön állnak. A templomot át kellett költöztetni Agilkia-szigetére - Philae-szigetéről -, mert a kis asszuáni gát megépítése miatt, az eredeti szigetet, és ezáltal a templomot is elöntötte a folyó vize. A philae-i sziget, ahol a templom állt, ma is a víz felszíne alatt található.

 

Ozirisz, Ízisz és Hathor szenthelye

A templomot Ozirisz, Ízisz és Hathor hármasának szentelték. A monda szerint Széth isten megölte Oziriszt, feldarabolta testét, majd annak részeit Egyiptom szerte elrejtette. Ozirisz testének a darabjait, felesége Ízisz megkereste, majd összerakta belőlük Ozirisz testét és életre keltette azt. A fiuk Hórusz bosszút állt apja gyilkosán, és egy hatalmas küzdelemben megölte Széth-et.
A templomban nagyon sok dombormű ábrázolja ennek a történetnek, illetve Ozirisz, Ízisz és Hórusz életének egyéb jeleneteit is…


Philae templom átköltöztetése

A Philae templom átköltöztetésének munkálatai csak akkor kezdődhettek el, amikor már elkészült az asszuáni nagy gát, mert annak a vízszabályozó képessége szükséges volt ahhoz, hogy stabilan lehessen tartani a víz szintjét, ami elengedhetetlen volt a munkálatokhoz. Technikailag ezt úgy oldották meg, hogy egy fallal vették körbe a templomot illetve a többi hozzátartozó építményt, majd kiszivattyúzták a vizet. Így szárazra kerültek az építmények. Gyakorlatilag ez úgy nézett ki, mint ha egy hatalmas úszómedencét építettek volna az épületek köré, melyben nem volt víz csak az épületek. Ez az „úszómedence”, pedig az úszómedencék alapvető funkciójával pont ellentétesen működött, azaz nem bent, hanem kint tartotta a vizet, így biztosítva a munkák elvégzéséhez szükséges száraz körülményeket. Azért, hogy a templom pontosan úgy fessen az új helyen, mint a régin, ezért Agilkia szigetét, ugyanolyanra formálták, mint amilyen az eredeti Philae sziget volt.
Ezután köveire bontották az építményeket, majd az új helyére szállították azokat, ahol pontosan ugyanúgy összeállították. Ennek az óriási munkálatnak a végrehajtásában az UNESCO nyújtott segítséget.
Agilkia-szigete, ahol ma a Philae templom helyezkedik el, a két asszuáni gát között található és motorcsónak szállítja oda az érdeklődőket.

 

A Philae templom építése

A templom nem tartozik a nagyon régi ókori egyiptomi templomok közé, mert építése az ókori egyiptomi társadalom hanyatlásához közel indult el. Bár az igazsághoz hozzátartozik, hogy a területen korábban már voltak vallási épületek, amelyre utaló legkorábbi jelek is csupán a 25. dinasztiából származó Taharka idejéből valók. De a mostani templom valódi építése az időszámításunk előtti 3. évszázadban vette kezdetét II. Ptolemaiosz (Philadelphus) parancsára, és utódja III. Ptolemaiosz (Euergetes i.e. 246-221) fejezte be. Természetesen ezután is kerültek még díszítések – későbbi Ptolemaioszok, valamint Augustus és Tiberius római császárok korából - és kisebb-nagyobb kiegészítések a templomhoz – például Hadrianus császár egy kaput építtetett hozzá a nyugati oldalon -, de a lényegi részét III. Ptolemaiosz befejezte.
A templom hivatalos bezárása I. Jusztinianosz nevéhez fűződik, aki időszámításunk után 550-ben rendelte el azt.

 

Az előudvar

A főtemplomhoz egy előudvaron keresztül lehet eljutni, melynek mindkét oldalát oszlopsor szegélyezi. Az oszlopsor nyugati fele teljesebb és ablakok szakítják meg azt, melyek eredetileg Biga szigetére néztek. A közelben volt található egy nilométer (a Nílus vízszintjének ellenőrzésére használták).
A keleti oszlopsor sajnos befejezetlen maradt, mögötte magas építmények álltak, például a déli végén Mandulisznak szentelt – ma már romos állapotban lévő – kápolna. Mandulisz egyébként egy núbiai istenség volt. Az északi részén pedig Imhotep kápolnája található, mely lényegesen jobb állapotban maradt fenn.

 

A főtemplom

A templom előtt 2 obeliszk volt látható (melyet Euergetes állíttatott), illetve 2 gránit oroszlán, melyek viszont a mai napig is ott vannak. Az obeliszkek sajnos ma már nincsenek a helyükön. Egyikük a dél-angliai Dorsetben található, egy Kingston Lacy nevű vidéki ház kertjében. Az ideszállítást Giovanni Belzoni – akinek komoly szerepe volt az ókori egyiptomi emlékek feltárásában - intézte William John kérésére. Ennek az obeliszknek a jelentősége, hogy a rajta található hieroglifek nagy segítséget nyújtottak Francois Champollion számára, hogy 1822-ben megfejtse az egyiptomi hieroglifákat. Az obeliszk tulajdonképpen egy második Rosetta-i kőként szerepelt, hiszen a kétnyelvű feliratok segítettek az egyiptomi hieroglifek helyes értelmezésének az igazolásában.

A főtemplom pülönja Ptolemaiosz fáraót ábrázolja, aki éppen lesújt az ellenségeire. A templom nyugati tornyán volt a VI. Ptolemaiosz és más későbbi uralkodók születésházához vezető mellékkapu. A mammiszi (születésház) alaprajza, felépítése és díszítése nagyon hasonló, a környéken (hasonló időben) épült többi temploméhoz, de itt a születésház a többiekkel ellentétben azonos tengelyen helyezkedett el a főtemploméval. A születésház falain érdekes domborművek fedezhetőek fel, például amikor Ízisz a kis Hóruszt szoptatja egy mocsárban, vagy a diadalmaskodó már felnőtt Hóruszt.

A főtemplom belső udvarában található díszes, elegánsan faragott oszlopsor, mellyel szemben különféle helységek helyezkednek el, többek között egy Thot-nak szentelt könyvtár is. A második pülon előtt egy római kori kápolna található. A második pülon a főtemplom hüposztulcsarnokába vezet.
A belső templom helyiségei III. Ptolemaiosznak és a feleségének szentelt szentély mögött helyezkednek el, amelyben még mindig látható Ízisz bárkájának megmaradt talapzata. A gránit szentélyt, és ahhoz tartozó kiegészítőket a XIX. században különféle európai múzeumokba szállították.
Akárcsak a korra jellemző egyéb más templomoknál, a tetőn is megtalálható volt egy Ozirisz-terem, illetve egyéb más helyiségek is sorakoztak itt. Az Ozirisz-teremnek saját előcsarnoka volt, az Oziriszt sirató isteneket ábrázoló jelenetekkel. A belső teremben pedig Ozirisz isten szétszórt tagjainak a begyűjtését bemutató jelenetek láthatóak.

A templomban több helyen is találhatóak a falakon kopt keresztek, illetve görög feliratok is, amelyek azt mutatják, hogyan alakult át a templom a korai bizánci korban Theodore kopt püspök irányítása alatt keresztény istentiszteleti helyé.

 

Egyéb épületek

Több, a fáraók korára jellemző épületet is emeltek az Ízisz templomtól nyugatra.

  • Hadrianus császár kapuja, amely a folyóhoz vezető lépcsősor előtt található és több érdekes jelenet is található rajta Ozirisz halálával és végső megistenülésével kapcsolatban. Az átjáró valószínűleg a szomszédos Biga-szigethez nyújtott kapcsolódást, ahol egy Abaton szentély volt található. Itt szintén az Ozirisz kultuszhoz kapcsolódó domborművek voltak láthatóak.
  • Harendotész templom romjai északabbra találhatóak.
  • Augustus templom romjai még északabbra vannak.
  • Diocletinus rakpartja és kapuja is ezen a területen találhatóak.
  • VII. Ptolemaioszok, Hathor templomának viszonylagosan jó állapotban fentmaradt romjai Ízisz templomától keletre helyezkedik el. A templomon számos dombormű van a fáraóról és Bész istenről.
  • Traianus pavilonja dél, dél-keleti irányba helyezkedik el Ízisz templomától. Ez a pavilon az egyik legjellegzetesebb tagja a Philae templomkörzetnek. A pavilonnak 14 oszlopa van, melyet falak kötnek össze és ezek az oszlopok tartották az eredeti fából készült tetőt. Valamikor ez az építmény számított a sziget „hivatalos” bejáratának.

 


  2021. 07. 16.     Philae temploma, Ízisz temploma, Ókori egyiptomi templomok    Egyiptom Travel
A PHILAE TEMPLOMOT az alábbi utazásainkon tekintheti meg!
EGYIPTOMI UTAZÁS
KING TUT  
Nílusi hajóút, Egyiptom körutazás
8 nap / 7 éj
Kairó  - 3 éjszaka  
Nílusi hajó  - 3 éjszaka  
Luxor  - 1 éjszaka  
Repülővel

Ízig-vérig nílusi hajóút, annak minden bájával. Felejthetetlen élményekkel, programdús városlátogatásokkal Kairóban, Luxorban és Asszuánban egyaránt.
AKCIÓS indulások: 04.30 és 05.28


Utazás 509 980 Ft/fő ártól
EGYIPTOMI UTAZÁS
MISZTIKUS OZIRISZ  
Nílusi hajóút, Egyiptomi körutazás, Tengerparti üdülés
11 nap / 10 éj
Kairó  - 3 éjszaka  
Nílusi hajó  - 3 éjszaka  
Hurghada  - 4 éjszaka  
Repülővel

Nílusi hajóút, hurghadai üdüléssel, mely minden lényeges egyiptomi látnivalót tartalmaz - Kairó, Luxor, Asszuán városnézés, Nílus menti templomok. A hurghadai tartózkodás hossza NÖVELHETŐ!
AKCIÓS indulások: 04.30 és 05.28


Utazás 598 135 Ft/fő ártól
Vendégkönyvünkből

Gattyán Zoltán véleménye

TÜRKIZ UTAZÁS - 2023
SENTIDO MAMLOUK PALACE HOTEL
"Első alkalommal utaztunk Egyiptomba. Rengeteget olvastunk utazàs előtt a különböző csoportoban az utazók tapaszralatairól. Sok hasznos információra tettünk szert, és sok felesleges aggodalom ... tovább
  2023. 08. 12.
IGEN,  ajánlom az Egyiptom Travel utazási irodát!
IGEN,  ajánlom a TÜRKIZ utazást!
IGEN,  ajánlom a SENTIDO MAMLOUK PALACE-t!
Norbert véleménye

HURGHADAI PIHENÉS UTAZÁS - 2022
DESERT ROSE RESORT
"Egy jól megszervezett utazásban volt részünk. Teljessen elégedettek voltunk mindennel. Szuper gyorsan és gördülékenyen zajlott minden." tovább
  2023. 02. 09.
IGEN,  ajánlom az Egyiptom Travel utazási irodát!
IGEN,  ajánlom a HURGHADAI PIHENÉS utazást!
Lili véleménye

EZÜST SZKARABEUSZ UTAZÁS - 2023
LONG BEACH RESORT
"2023.01.07.-én utaztunk Egyiptomba, Cairó+Luxor+Hurghada volt a cél. A szervezés nagyszerű volt, mindig a megadott helyen várt minket valaki, mindenben segítettek. Az idegenvezetők szuperek, ... tovább
  2023. 01. 18.
IGEN,  ajánlom az Egyiptom Travel utazási irodát!
IGEN,  ajánlom a EZÜST SZKARABEUSZ utazást!
Segítségre van szüksége?
Írjon nekünk
info@egyiptom-travel.hu

vagy hívjon minket
+36 70 34 77 000

 
Blogbejegyzéseink

Téti piramisa

Téti fáraó – aki a VI. dinasztia első fáraója volt, 32 évig uralkodott - a piramisát nem messze Dzsószer fáraó lépcsős piramisától építette fel Szakkarában. Ez a második piramis az ókori Egyiptomban, mely piramisszövegeket tartalmaz.

Kom Omboi Szobek templom

Kom Ombo Szobek templom neve több információt is elárul. Van, amit helyesen és van, amit helytelenül értelmezhetünk. A helyes információ, hogy a templom Kom Ombo városában található, mely cukornád és gyapottermesztéséről híres, de foglalkoznak ...

Kefrén Völgytemploma

Kefrén völgytemploma, közvetlenül a Szfinx mellett helyezkedik el, átlósan délkeleti irányban. Építtetője az a Kefrén (Hafré) fáraó volt, aki a gízai fennsík 2. legnagyobb piramisát építtette fel.

A Szfinx mellett azonban nemcsak ...

Kövessen minket a közösségi média felületeinken is!

Egyiptom-Travel Facebook     Egyiptom-Travel Instagramm     Egyiptom-Travel Youtube     Egyiptom-Travel Youtube
 

Egyiptom Travel Utazási Iroda


Telefonos ügyfélszolgálat:
Hétfő - péntek: 09:00 - 19:00
Szombat: 09:00 - 14:00

Sürgősség és azonnali információnyújtás esetén: 0-24
+36 70 34 77 000
info@egyiptom-travel.hu


Ügyfélszolgálati iroda:
Hétfő - péntek: 09:30 - 17:00
ELŐZETES IDŐPONTFOGLALÁS SZÜKSÉGES!
CAPITAL SQUARE Irodaház

1133 Budapest, Váci út 76. III. em.
Engedélyszám: U-001965


© 2021 Egyiptom Travel Kft. powered by mestercom  v3.5.87
Megértettem
Ez a weboldal az Ön adatainak védelmét szem előtt tartva csak olyan, technikai jellegű sütiket használ, melynek segítségével gyorsabban és pontosabban szolgálhatjuk ki Önt! :)Részletek
MUISZ tagság logója