Kefrén piramisa
+36 70 34 77 000 info@egyiptom-travel.hu Egyiptom-Travel Facebook Egyiptom-Travel Facebook Egyiptom-Travel Instagramm Egyiptom-Travel Instagramm Egyiptom-Travel Youtube Egyiptom-Travel Youtube Egyiptom-Travel Facebook Egyiptom-Travel Facebook

Kefrén piramis

1

A gízai fennsík – és természetesen Egyiptom - második legnagyobb piramisa a Kefrén Piramis, mely nevét szintén az építtetőjéről kapta. A fáraó nevét is többféleképpen írták, pl. Harfé, Khafré, Kephren, Chephren. A gízai fennsík legnagyobb piramisának látszódik a Kefrén Piramis, de ez nem így van. Az optikai csalódás oka, hogy magasabban fekszik, mint a Kheopsz Piramis, így alacsonyabb méretei ellenére is magasabbnak látszik.Ez a piramis nem olyan jó minőségben épült, mint a Kheopsz Piramis. A kövek nagysága sokkal jobban eltér egymástól, sok a töltőtörmelék, a vízszintestől is nagy mértékben eltér sok helyen.
Belső szerkezet is lényegesen egyszerűbb…

 

Kefrén Piramis adatai

Építésének ideje: kb. i.e. 2558 – 2532
Építtetője: Kefrén (Hafré) Fáraó
Építésze: ismeretlen
Anyaga: helyben fejtett mészkő, turai mészkő burkolattal részben, néhány soron rózsaszín gránit
Tájolása: az oldalak az égtájakhoz igazodnak, minimális eltéréssel, amit okozhat a Földnek az évezredek alatt történt minimális elmozdulása is.
Meredekség: 53°13'
Magassága: kb. 143,5 méter magas volt eredetileg, a mai magassága kb. 136,4 méter
Alapjainak élhossza: kb. 215,25 méter
Kamrák száma: 2Elhelyezkedése

A Kefrén Piramis a gizai fennsíkon található, a Kheopsz piramistól dél-nyugati irányban, körülbelül 190 méterre. A gízai fennsíknak egy olyan részén épült, ahol az erős felső réteg és a teherbíró kőzetek megfelelő alátámasztással szolgálnak a piramis számára.

 

Kefrén piramis felépítménye

A piramis egy nagy méretű sziklára épült, mely a központi támasztó szerepet játsza. A Kefrén piramis építésénél is faragott kőtömböket használtak, mint ahogyan tették ezt az előző piramisok építése során is.
Az építéshez használt kőtömbök mérete sok esetben jelentősen különbözött egymástól, illetve az illesztések sokkal pontatlanabbak, mint a Kheopsz Piramis esetében. Előfordult, hogy kihagyták a kötőanyagot, több esetben jelentősen eltérek a vízszintestől.
A hanyag munkának másik bizonyítéka, hogy ahogyan haladtak egyre feljebb, annál inkább csökkentették a kőtömbök méretét.
Ezt a piramist is simára csiszolt fehér mészkő borította, melyet a későbbiek folyamán – más piramisokhoz hasonlóan - építkezési célokra hordtak el, de a piramis csúcsán elég nagy területen maradt még belőle. Ez a „mészkősapka” képe ad egyedi megjelenést a Kefrén piramisnak már az első ránézésre is, ami teljesen megkülönbözteti bármelyik másik egyiptomi piramistól.
Egyes elméletek szerint ennek a piramisnak a burkolatát fentről kezdték el építeni lefelé, de ennek a piramisnak az esetében sohasem fejezték be azt teljes mértékben…

 

Alépítménye

A Kefrén piramis alépítménye – azaz a sírkamrák és a járatok – más koncepció alapján készültek, mint a Nagy Piramis esetében. Itt nem a piramis építése közben alakították ki a kamrákat és a járatokat, hanem a nagy részét még az építés előtt belevájták az alapkőzetbe.
A piramisnak két bejárata van, ami arra enged következtetni, hogy mivel korábban elkészítették az alépítményt, utána mégsem az eredetileg kijelölt helyen építették fel, hanem a fáraó parancsára egy kicsit arrébb kezdték el felépíteni, ezért volt szükség egy másik bejárat kialakítására.
Kefrén fáraó szeretett volna nagyobb piramist építeni, mint ahogyan azt az apja – Kheopsz fáraó – tette, de nem ragaszkodott az abszolút magassági rekordhoz, megelégedett a relatívan legmagasabb piramis felépítésével is. Azaz a piramis magassága kisebb volt, mint az apjáé, de mivel magasabb helyre építette fel, így az ő piramisának a csúcsa közelebb volt az éghez…
A piramis egyik bejáratát Giovanni Battista Belzoni fedezte fel és a sírkamrába érve annak falára írta a saját nevét és a dátumot is, 1818. márc.2.
Belzoni egy olasz származású kalandor, felfedező, életművész, szerencsevadász volt, aki egy szerencsétlenség miatt Egyiptomban ragadt, és az ott végzett egyiptológiai kutatásai tették híressé.
Belzoni a felső bejáratot találta meg, a rabló bejárat átvizsgálását veszélyesnek találta, ezért azzal nem foglalkozott. A későbbiek folyamán visszatérve ide, megtalálta az alsó bejáratot melyen keresztül a turisták ma is bejuthatnak a piramis belsejébe (természetesen a Kefrén piramis sírkamráinak és belső járatainak a megtekintéséhez külön jegy megváltása szükséges). A járatok ebben az esetben is majdnem tökéletesen a piramis szimmetria tengelyén helyezkednek el, de itt ettől 12 méterre eltérnek keleti irányba.
Itt érdemes megjegyeznünk, hogy egy másik elmélet szerint a Kefrén piramist valóban nagyobbra szerették volna építeni, de már az építés kezdetén – az első sor megalkotása közben - meggondolták magukat és a kisebb alapélekkel kezdték el csinálni, ami megmagyarázná a két bejáratot, hiszen a már előre elkészített alépítmények bejárata így szabaddá vált és a piramison kívülről is elérhető volt. Ez logikus magyarázattal szolgál arra is, hogy a bejárati folyosó miért nem pontosan a szimmetria tengelyen helyezkedik el.
Az alépítmény folyosója vezet el Kefrén sírkamrájához, melynek mérete 14,15 x 5 méter, sátortetős a kiképzése és kelet-nyugati tájolású. A fáraó szarkofágját egy szilárd gránittömbből faragták ki (2,4 x 1 x 0,68 méter) és részben a talajba süllyesztették. Amikor Belzoni megtalálta sírkamrát és egyben a szarkofágot, a teteje már félre volt csúsztatva és törött volt. A sírkamra padlózatába vájtak egy másik mélyedést is, amit valószínűleg a kanopus edények tárolására használtak.
Mondhatjuk, hogy ez normális, hiszen a fáraó nyughelyéül szolgáló piramisokat, még az ókorban kifosztották és a sírrablók nem foglalkoztak azzal, hogy mekkora rombolást hagynak hátra maguk után. Belzoni azt is említi, hogy a sírkamra mennyezete festett volt, de mára ennek már nyoma sincs…


  2021. 07. 07.     Kefrén piramisa, Gízai piramisok, Kairó    Egyiptom Travel
KEFRÉN PIRAMISÁT az alábbi utazásainkon tekintheti meg!
EGYIPTOMI UTAZÁS
KING TUT  
Nílusi hajóút, Egyiptom körutazás
8 nap / 7 éj
Kairó  - 3 éjszaka  
Nílusi hajó  - 3 éjszaka  
Luxor  - 1 éjszaka  
Repülővel

Ízig-vérig nílusi hajóút, annak minden bájával. Felejthetetlen élményekkel, programdús városlátogatásokkal Kairóban, Luxorban és Asszuánban egyaránt.
AKCIÓS indulások: 04.30 és 05.28


Utazás 509 980 Ft/fő ártól
EGYIPTOMI UTAZÁS
ARANY SZKARABEUSZ  
Egyiptomi körutazás, Tengerparti üdülés
8 nap / 7 éj
Kairó  - 2 éjszaka  
Luxor  - 1 éjszaka  
Hurghada  - 4 éjszaka  
Repülővel

Hurghadai üdülés, mely tartalmaz egy izgalmas egynapos kairói és egy különleges egynapos luxori városnézést is illetve egy szabadnapot Kairóban. A hurghadai tartózkodás hossza NÖVELHETŐ!
 AKCIÓS indulás: 06.21.


Utazás 426 070 Ft/fő ártól
EGYIPTOMI UTAZÁS
MISZTIKUS OZIRISZ  
Nílusi hajóút, Egyiptomi körutazás, Tengerparti üdülés
11 nap / 10 éj
Kairó  - 3 éjszaka  
Nílusi hajó  - 3 éjszaka  
Hurghada  - 4 éjszaka  
Repülővel

Nílusi hajóút, hurghadai üdüléssel, mely minden lényeges egyiptomi látnivalót tartalmaz - Kairó, Luxor, Asszuán városnézés, Nílus menti templomok. A hurghadai tartózkodás hossza NÖVELHETŐ!
AKCIÓS indulások: 04.30 és 05.28


Utazás 598 135 Ft/fő ártól
EGYIPTOMI UTAZÁS
SZFINX TITKAI  
Kairói városlátogatás
5 nap / 4 éj
Kairó  - 4 éjszaka  
Repülővel
Kairói városlátogatás - amit tartalmaz egy izgalmas kairói városnézést, a további napok szabadon alakíthatóak, így Ön meglátogathatja pédául Szakkarát és Dahsúrt vagy még jobban megismerheti Kairót is...

Utazás 286 110 Ft/fő ártól
EGYIPTOMI UTAZÁS
TÜRKIZ  
Kairói városlátogatás, Tengerparti üdülés
8 nap / 7 éj
Kairó  - 1 éjszaka  
Hurghada  - 6 éjszaka  
Repülővel

Hurghadai üdülés, mely tartalmaz egy izgalmas egynapos kairói városnézést. A közlekedés a városok között az Egyptair menetrendszerinti járatával történik. A hurghadai tartózkodás hossza NÖVELHETŐ! 
 AKCIÓS indulás: 06.29.


Utazás 344 110 Ft/fő ártól
EGYIPTOMI UTAZÁS
SZKARABEUSZ  
Egyiptomi városlátogatás
5 nap / 4 éj
Kairó  - 2 éjszaka  
Luxor  - 2 éjszaka  
Repülővel
Ez az utazás egy változatos egyiptomi városlátogatás, mely tartalmaz egynapos kairói és egy különleges egynapos luxori városnézést illetve egy szabadnapot Kairóban...

Utazás 402 860 Ft/fő ártól
Vendégkönyvünkből

ElégedettPR véleménye

ARANY SZKARABEUSZ UTAZÁS - 2023
STEIGENBERGER ALDAU HOTEL
"Köszönettel tartozunk ezért a felejthetetlen utazásért, az Egyiptom Travel megtett mindent álmaink megvalósításáért." tovább
  2023. 05. 27.
IGEN,  ajánlom az Egyiptom Travel utazási irodát!
IGEN,  ajánlom a ARANY SZKARABEUSZ utazást!
IGEN,  ajánlom a STEIGENBERGER ALDAU-t!
Ildikó és Gábor véleménye

MISZTIKUS OZIRISZ UTAZÁS - 2024
MERAKI RESORT
"Először is szeretném megköszönni az utazást szervezőknek / Tóth Róbert és munkatársainak /, hogy ilyen két szép hetet tölthettünk Egyiptomban. Megérkezésünkkor a Kairói reptéren várt bennünket ... tovább
  2024. 03. 26.
IGEN,  ajánlom az Egyiptom Travel utazási irodát!
IGEN,  ajánlom a MISZTIKUS OZIRISZ utazást!
IGEN,  ajánlom a MERAKI RESORT-t!
Sz. Ramóna véleménye

HURGHADAI PIHENÉS UTAZÁS - 2023
BLEND CLUB AQUA RESORT
"Megannyi keresés után bukkantam az Egyiptom Travel weboldalára, az ott leírtak alapján elsőre bizalmat szavaztam az irodának, amit tovább erősített az is, hogy a felmerülő kérdéseimre azonnal ... tovább
  2023. 07. 28.
IGEN,  ajánlom az Egyiptom Travel utazási irodát!
IGEN,  ajánlom a HURGHADAI PIHENÉS utazást!
IGEN,  ajánlom a BLEND CLUB AQUA RESORT-t!
Segítségre van szüksége?
Írjon nekünk
info@egyiptom-travel.hu

vagy hívjon minket
+36 70 34 77 000

 
Blogbejegyzéseink

Vörös piramis

A Vörös Piramis – amit hívnak Északi piramisnak is - Dahsúrban található, mintegy 30 kilométerre délre Kairótól, így aztán kívül esik a népszerű turista útvonalaktól, pedig ez a piramis volt az ókori Egyiptom első, valódi piramis ...

Philae temploma

Philae templom is egyike azoknak az ókori egyiptomi templomoknak, melyek már nem az eredeti helyükön állnak. A templomot át kellett költöztetni Agilkia-szigetére - Philae-szigetéről -, mert a kis asszuáni gát megépítése miatt, az eredeti szigetet, és ezáltal a ...

Dzsószer lépcsős piramisa

Dzsószer Fáraó (i.e. 2668 – 2649, ókori neve: Netjerykhet) lépcsős piramisa, Egyiptom legrégebbi piramisa Szakkarában található, melyet égbevezető lépcsőnek is hívtak.

A Dzsószer lépcsős piramisa nagy előrelépést jelent az ...

Kövessen minket a közösségi média felületeinken is!

Egyiptom-Travel Facebook     Egyiptom-Travel Instagramm     Egyiptom-Travel Youtube     Egyiptom-Travel Youtube
 

Egyiptom Travel Utazási Iroda


Telefonos ügyfélszolgálat:
Hétfő - péntek: 09:00 - 19:00
Szombat: 09:00 - 14:00

Sürgősség és azonnali információnyújtás esetén: 0-24
+36 70 34 77 000
info@egyiptom-travel.hu


Ügyfélszolgálati iroda:
Hétfő - péntek: 09:30 - 17:00
ELŐZETES IDŐPONTFOGLALÁS SZÜKSÉGES!
CAPITAL SQUARE Irodaház

1133 Budapest, Váci út 76. III. em.
Engedélyszám: U-001965


© 2021 Egyiptom Travel Kft. powered by mestercom  v3.5.87
Megértettem
Ez a weboldal az Ön adatainak védelmét szem előtt tartva csak olyan, technikai jellegű sütiket használ, melynek segítségével gyorsabban és pontosabban szolgálhatjuk ki Önt! :)Részletek
MUISZ tagság logója