Kom Ombo templom
+36 70 34 77 000 info@egyiptom-travel.hu Egyiptom-Travel Facebook Egyiptom-Travel Facebook Egyiptom-Travel Instagramm Egyiptom-Travel Instagramm Egyiptom-Travel Youtube Egyiptom-Travel Youtube Egyiptom-Travel Facebook Egyiptom-Travel Facebook

Kom Omboi Szobek templom

6

Kom Ombo Szobek templom neve több információt is elárul. Van, amit helyesen és van, amit helytelenül értelmezhetünk. A helyes információ, hogy a templom Kom Ombo városában található, mely cukornád és gyapottermesztéséről híres, de foglalkoznak itt kukorica és búza termesztéssel is. A város elérhető vasúttal, közúton vagy akár hajóval is, de a közelben van egy kisebb repülőtér is. A városka Asszuántól kb. 50 kilométerre északi irányban fekszik a Nílus partján, és az ókori Pa-Szebek város helyén épült. Pa-Szebek jelentése „Szobek birtoka”, ez volt a Szobek néven tisztelt krokodilisten kultuszközpontja.


A Kom Ombo-i Szobek templomot legideálisabb dél felől megközelíteni hajóval. Mi is ezt a megoldást kínáljuk Önnek, így nagyon egyszerűvé válik a templom elérése, hiszen a nílusi hajó kikötőjétől mindössze néhány perces sétára fekszik a templom.
Ezzel el is érkeztünk az előbb említett helytelenül használt információhoz, ugyanis a templomot helyesen Szobek-Haroérisz templomnak kellene nevezni, de köznyelvbe Szobek temploma néven vonult be.
A Kom Ombo-i templom egy iker templom, melynek az egyik felét Szobeknek szentelték, a másik felét pedig Haroérisznek, aki nem más, mint Hórusz istennek egy öregkori alakja.
A templom iker dedikációjának oka, hogy a helyi papság két istent imádott. Az egyik egy „globális” isten volt, azaz a sólyomfejű Hórusz isten, a másik pedig a helyi krokodilfejű Szobek isten. A helyi papság valószínűleg nem egyaránt imádta a két istent egyidejűleg, hanem két csoportra szakadtak.
A templom egy magasabb ponton épült a Nílus partján, ahol az ókorban még krokodilok sütkéreztek a köveken, és a folyó homokos partjain. A templomban egyébként foglalkoztak krokodilokkal is. Mára már nincsenek itt krokodilok a Nílusban, ezért ezek az utazások 100%-ban biztonságosak.

 


A Kom Omboi templom felépítése

A templomot az Újbirodalom idején kezdték el építeni, melynek a kezdeti munkálatai VI. Ptolemaiosz nevéhez kötődik (i.e. 180-145), de a díszítések nagy részét csak XII. Ptolemaiosz Aulétész idejében fejezték be. A legkülső részek építése azonban csak a római korban fejeződött be. A templom valószínűleg egy korábbi vallási területen épült fel, ahol már korábban is voltak különféle építmények, de az akkori szerepük nem volt fontos az ókori Egyiptom szakrális életében, hiszen ennek a területnek az ismertsége és elfogadottsága csak a Ptolemaioszok idején lett elismert.
Az építkezéshez helyi homokkövet használtak fel, és az építésben részt vettek az itt állomásozó katonák, ugyanis anno itt egy afrikai elefántokat kiképző terep volt.
A templom elrendezése, felépítése hasonló a környékbeli templomokéhoz, de az iker templom kivitele, és a díszítések mennyisége és minősége egyedivé tette.
A Kom Omboi-i Szobek&Haroérisz templom egy A-tipikus templom, ami azt jelenti, hogy a hossztengelyére teljesen szimmetrikus. A templom keleti-nyugati tájolásúnak nevezhetjük (még akkor is, ha nem is tökéletesen követi a földrajzi irányokat), a déli részét Szobeknek szentelték, míg az északi felét Haroérisznek.
A templom két kiszáradt vízmosás által szabdalt fennsíkon fekszik és talán a leglátványosabb az ókori Egyiptom folyóparti templomai közül.

 

Előudvar

A Nílus romboló munkája miatt (folyamatos áradások), szép lassan elpusztult az előudvar egy jelentős része. Viszont a modernkori vízszabályozásnak köszönhetően megszűntek az áradások miatti pusztító hatása a folyónak, így a templom jó része megmenekülhetett.
Az egész templom kettős tulajdonviszonyait még az előudvar is jól tükrözi, melyet a római korban építettek hozzá, hiszen az előudvart is egyenlőképpen osztották fel a két isten között. Az előudvar közepén egy oltár volt, mely körül kis medencék voltak. Az előudvart körben – három oldalról -összesen 16 darab gazdagon díszített oszlop szegélyezte. A rajtuk lévő domborművek többsége Tiberiuszt ábrázolja. Némelyik oszlopon még ma is megvannak a régi festés nyomai, de sajnos már egyik oszlop sincs meg az eredeti magasságában.

 

Külső hüposztül csarnok

Mielőtt belépne a csarnokba érdemes megnézni a jobb oldali falat, melyen egy dombormű azt a jelentet ábrázolja, ahol a sólyomfejű Hórusz isten és íbiszfejű Thot isten szentelt vizet önt XII. Ptolemaiosz fáraóra. Ezt a szertartást a krokodilfejű Szobek isten felügyeli (ő a dombormű bal oldalán látható).
A csarnok homlokzata az oszlopok közötti részt kitöltő falakkal, a papok számára készült kis oldalajtókkal jellemző a korszakban épület egyéb templomokra is. Az itt található tizenöt darab (3 sorban 5 darab oszlop) oszlopfő hűen mutatja be az építészek kreativitását és szépérzékét. Ezek a részek is a templom minőségi díszítését tükrözik.
Belépés a templom első hüposztül csarnokába, a templom - ikerjellegéhez hűen  -két bejáratán keresztül lehetséges, melyek felett gyönyörű szárnyas napkorong díszítések láthatóak. Ezek szinte minden ókori egyiptomi templom bejárati részének a tetején megtalálhatóak voltak.
Természetesen nem csak a bejárat feletti szárnyas napkorongok voltak mindkét oldalnak egyformán felépítve, de ennek az iker-kettősségnek megfelelően építették fel és díszítették ezt a hüposztül csarnokot, és az egész templomot is.
A falakat gyönyörű domborművek díszítik, melyek a fáraók és az adott istenek közötti kapcsolatokat, szertartásokat mutatják be. Ezeket a díszítéseket mindenféleképpen érdemes megtekinteni.

 

Belső hüposztül csarnok

Ez a csarnok kisebb, mint az előző, a tetőszerkezetét 10 darab papirusz oszlop tartotta. Mára már jelentősen megsérült a tetőszerkezet, és csupán néhány keresztgerenda árulkodik arról, hogy milyen monumentális lehetett ennek a templomnak a teteje fénykorában.
Ez a csarnok is követi az ikertemplom jelleget és minden duplán valamint szimmetrikusan van megépítve.
A két isten tiszteletéhez szükséges felvonulási utakból is természetesen kettő van és szimmetrikusan helyezkednek el, melyeken haladva elérhetővé váltak a csarnok mögötti szentélyek.

 

Szentélyek

A szentélyek – melyekből természetesen kettő van – sajnos ugyanolyan romos állapotban láthatóak, mint maga a templom, de azok az emelvények, melyek az istenek bárkáit tartották, még megvannak.
A helyiségek romos állapotának köszönhetően észrevehetőek azok a titkos szobák, ahol a papok az istenség jóslatainak a kinyilatkoztatását „hallgatták meg”.
A templom területe alatt földalatti járatok és rejtett helyiségek garmadája húzódik meg.

 

Külső részek

A templom és a külső fala között egy belső folyosó fut körbe, melyből hat darab -  két oldalon 3-3 - különbözően díszített helyiség érhető el. A komplexumot körülvevő folyosót – akárcsak más templomok esetében, mint például Edfuban – különféle, a római kor jelenetei díszítik.
Ezek közül a legnevezetesebb és a leghíresebb látnivaló a hátsó baloldali részen található falvéset, mely az adott korban használt orvosi eszközöket mutatja be. Ezek egy részét különféle kultusz-tevékenységekhez használták, de nagyrészét valódi gyógyítási tevékenységekhez kapcsolódott. A falnak ezen a részen dombormű ábrázolja Imhotepet is, akit az ókori egyiptomi orvoslás atyjának tekintettek. Ezek alapján nem meglepő, hogy ez a templom, mint „gyógyítóhely” volt ismeretes. A gyógyulásra érkező emberek ezeken a folyosókon várakoztak viszonylag hosszú időn keresztül, ezért a padló kövezetébe játéktáblákat véstek.
A templomot körülvevő falak felületein hatalmas domborművek láthatóak, melyek a templomh teljes terjedelmében megjelenő kettőség jegyében megoszlik a két istenség között…

 

 


  2021. 07. 09.     Kom Omboi Szobek templom, Ókori egyiptomi templomok, Nílus-menti templomok    Egyiptom Travel
A KOM OMBOI SZOBEK TEMPLOMOT az alábbi utazásainkon tekintheti meg!
EGYIPTOMI UTAZÁS
KING TUT  
Nílusi hajóút, Egyiptom körutazás
8 nap / 7 éj
Kairó  - 3 éjszaka  
Nílusi hajó  - 3 éjszaka  
Luxor  - 1 éjszaka  
Repülővel

Ízig-vérig nílusi hajóút, annak minden bájával. Felejthetetlen élményekkel, programdús városlátogatásokkal Kairóban, Luxorban és Asszuánban egyaránt.


AJÁNDÉK bőröndvédővel
Utazás 510 670 Ft/fő ártól
EGYIPTOMI UTAZÁS
MISZTIKUS OZIRISZ  
Nílusi hajóút, Egyiptomi körutazás, Tengerparti üdülés
11 nap / 10 éj
Kairó  - 3 éjszaka  
Nílusi hajó  - 3 éjszaka  
Hurghada  - 4 éjszaka  
Repülővel

Nílusi hajóút, hurghadai üdüléssel, mely minden lényeges egyiptomi látnivalót tartalmaz - Kairó, Luxor, Asszuán városnézés, Nílus menti templomok. A hurghadai tartózkodás hossza NÖVELHETŐ!


AJÁNDÉK bőröndvédővel
Utazás 556 730 Ft/fő ártól
Vendégkönyvünkből

Veszprémi család véleménye

HURGHADAI PIHENÉS UTAZÁS - 2023
AQUA BLU RESORT
"Az utazás szervezés tökéletes volt, mindenhol a megadott időben és helyen várt a transzfer, a reptéren érkezéskor és a fakultatív programokon egyaránt. " tovább
  2023. 08. 16.
IGEN,  ajánlom az Egyiptom Travel utazási irodát!
IGEN,  ajánlom a HURGHADAI PIHENÉS utazást!
IGEN,  ajánlom a AQUA BLU RESORT-t!
Andi&Ákos véleménye

MISZTIKUS OZIRISZ UTAZÁS - 2024
BEL AIR AZUR RESORT
"Egy szuper körutazás, sok-sok élménnyel. Párommal vettünk részt rajta és egy 10 fős csoport tagjai voltunk, ami a végére 8-ra csökkent, ment nem mindenki csatlakozott Hurghadára. A kairói Swiss ... tovább
  2024. 03. 25.
IGEN,  ajánlom az Egyiptom Travel utazási irodát!
IGEN,  ajánlom a MISZTIKUS OZIRISZ utazást!
IGEN,  ajánlom a BEL AIR AZUR RESORT-t!
Timi Zoli véleménye

MISZTIKUS OZIRISZ UTAZÁS - 2023
STEIGENBERGER PURE LIFESTYLE HOTEL
"Először jártunk Egyiptomban, ezért kimondottan olyan utat kerestünk, amivel kicsit részletesebben megismerhetjük az országot. A választásunk éppen ezért a "Misztikus Ozirisz" útra esett: Kairó - ... tovább
  2023. 04. 08.
IGEN,  ajánlom az Egyiptom Travel utazási irodát!
IGEN,  ajánlom a MISZTIKUS OZIRISZ utazást!
IGEN,  ajánlom a STEIGENBERGER PURE LIFESTYLE-t!
Segítségre van szüksége?
Írjon nekünk
info@egyiptom-travel.hu

vagy hívjon minket
+36 70 34 77 000

 
Blogbejegyzéseink

Tört piramis

A Tört Piramis, Egyiptom egyik legkülönlegesebb piramisa, mely Kairótól délre helyezkedik el - kb. 30 kilométerre - Dahsúrban. Az alakja teljesen egyedi, hozzá hasonló alakú piramis sehol az egész világon nem található, hiszen az oldalfalakon egy törés ...

Egyiptom földrajza

Egyiptom – a területét figyelembe véve - Afrika 12. legnagyobb országa, és egyben a Föld 30. legnagyobb országa, hiszen 1001449 km2-en fekszik. Összehasonlításképpen Magyarország területének több, mint a tízszerese, Franciaország ...

Pompeius oszlopa

Pompeius oszlopa, nem mást mint, egy római diadaloszlop, egy emlékmű, melyet Diocletianus császár tiszteletére emeltek és az egyiptomi Alexandriában található.

Kövessen minket a közösségi média felületeinken is!

Egyiptom-Travel Facebook     Egyiptom-Travel Instagramm     Egyiptom-Travel Youtube     Egyiptom-Travel Youtube
 

Egyiptom Travel Utazási Iroda


Telefonos ügyfélszolgálat:
Hétfő - péntek: 09:00 - 19:00
Szombat: 09:00 - 14:00

Sürgősség és azonnali információnyújtás esetén: 0-24
+36 70 34 77 000
info@egyiptom-travel.hu


Ügyfélszolgálati iroda:
Hétfő - péntek: 09:30 - 17:00
ELŐZETES IDŐPONTFOGLALÁS SZÜKSÉGES!
CAPITAL SQUARE Irodaház

1133 Budapest, Váci út 76. III. em.
Engedélyszám: U-001965


© 2021 Egyiptom Travel Kft. powered by mestercom  v3.6.43
Megértettem
Ez a weboldal az Ön adatainak védelmét szem előtt tartva csak olyan, technikai jellegű sütiket használ, melynek segítségével gyorsabban és pontosabban szolgálhatjuk ki Önt! :)Részletek
MUISZ tagság logója