Vörös piramis
+36 70 34 77 000 info@egyiptom-travel.hu Egyiptom-Travel Facebook Egyiptom-Travel Facebook Egyiptom-Travel Instagramm Egyiptom-Travel Instagramm Egyiptom-Travel Youtube Egyiptom-Travel Youtube Egyiptom-Travel Facebook Egyiptom-Travel Facebook

Vörös piramis

6

A Vörös Piramis – amit hívnak Északi piramisnak is - Dahsúrban található, mintegy 30 kilométerre délre Kairótól, így aztán kívül esik a népszerű turista útvonalaktól, pedig ez a piramis volt az ókori Egyiptom első, valódi piramis alakú piramisa.

 

Vörös piramis adatai

Magassága: 105 méter
Alapéle: 220 méter
Dőlésszöge: 43°22’
Anyaga: mészkő
Építtetője: Sznofru fáraó
Építésének ideje: i.e. 2575-2551

A Vörös piramis nem tartozik a gyakran látogatott piramisok közé, pedig nem csak azért érdekes, mert ő volt az első „jól sikerült”, tradicionális piramis alakú piramis, hanem a méretei is figyelemre méltóak. Az alapélei melyek, 220 méter hosszú, mindössze néhány méterrel kisebb a legendás Kheopsz fáraó által épített Gízai Nagy Piramisnál, melynek ezen mérete kb. 230 méter. Ez olyan kicsiny eltérés, hogy szabadszemmel nem is lehet igazán érzékelni.
Nagy különbség a magasságában illetve az oldalainak a dőlésszögében van. Kheopsz nagy piramisának a magassága 147 méter volt, ami lényegesen magasabb volt, mint a Vörös-piramis 105 méteres magassága.

 

Miért épült a Vörös piramis?

Sznofru fáraó volt az ókori Egyiptom legtermékenyebb piramisépíttetője, hiszen a nevéhez kötődik a Meidumi, a Tört és a Vörös piramis. Vannak olyan egyiptológiai vélemények, melyek egy 4. piramis építést is az ő nevéhez kötnek.
A Meidumi piramist sok talány övezi a mai napig is, sokan hamis piramisnak nevezik, ami viszont biztos, hogy nagyon meredekre sikerült, ami a piramis instabilitásához vezetett.
A Tört piramist már jóval kisebb szögben kezdte el építeni, de az ott alkalmazott 60 fok is túl meredek volt, ezért a piramis még építés közben megrepedt, ezért az ókori mérnökök, rögtön csökkentették a további építendő falak dőlésszögét illetve a meglévő falak mellé támaszt építettek. Így az alsó rész dőlésszögét kb. 54 fokra mérsékelték, a törés feletti rész viszont csak 43°22’-re.
Sznofru nem szerette volna, ha egy „nem szép” és szerkezeti stabilitását kifogásolható piramisba temetik, ezért úgy döntött, hogy újabb piramisra van szükség, mely megfelelő biztonsággal fogja óvni a múmiáját.

 

Vörös piramis építése

Mivel a Tört piramis felső része stabilnak mutatkozott, ezért annak az arányaival épült meg a Vörös piramis. Ugyanazt a dőlésszöget alkalmazták, mely nagy stabilitást adott a piramisnak, de nem volt elég magas, ezért a későbbi fáraók, ezen a dőlésszögön növeltek egy kicsit, így valamivel 50 foknál nagyobb szögben kezdték el építeni a következő piramisokat:

  • Kheopsz piramis esetében, 51°50’
  • Kefrén piramis esetében, 53°13’
  • Menkauré piramisnál, 51°20’

Ebből is jól látszódik, hogy a korai piramisok, milyen fontos szerepet játszottak a piramisépítések fejlődésében, amiben Sznofru fáraó egy igazi úttörő volt…
A Vörös piramis ugyan nem gízában van, de még is ezzel a piramissal köszönt be az ókori Egyiptomban a gízai stílusú piramisok korszaka.
Az építőanyag mészkő volt melyben, vörhenyes színű foltok fedezhetőek fel, innen kapta a piramis a nevét. Ebből a vöröses mészkőből csaknem 160 réteg lerakásával alkották meg a piramist.
A megépítését követően hófehér turai mészkővel borították a piramist, példát mutatva a jövőben épülő piramisoknak. Ezeket a fehér burkolóköveket a középkorban elhordták, utána látták meg, hogy a piramis belsejét milyen kőzet alkotja és ekkor kapta a Vörös piramis nevet.
A piramis elkészülte után az ókori Egyiptom legnagyobb piramis lett, és a későbbiek folyamán sem csúszott le a dobogóról, hiszen mindössze két nagyobb piramist építettek a későbbiekben, de hát azok végül is a „családban” maradtak…

 

Piramis elrendezése

A bejárata ennek a piramisnak is az északi részén található, a szimmetria tengelyen, ugyanúgy, mint ahogyan azt akkoriban szokás volt építeni. A bejárathoz viszonylag magasra kell felmászni a piramis északi falán, melyben a felkapaszkodás megkönnyítése érdekében lépcsőket vájtak. A piramisba belépve, egy hosszú lejtős folyosó vezet le a sírkamrához, mely kb. 61 méter hosszú, 27 fokos szögben lejt és a körülbelül 1 méteres magasságához is mindössze 1,2 méter szélesség társul mindössze. A folyosó egy sátortetős kamrába vezet, ami a talajszinten helyezkedik el és amelynél a plafon áthidalásának mérnöki megoldását a Tört piramisnál megismert módon hajtották végre, annyi különbséggel, hogy itt csak a két szemben lévő oldal köveit kezdeték el egy kicsivel (kb. 10-15 cm) beljebb elhelyezni, mindaddig, amíg már egy kőméret is elég volt a belsőtér befedésére.
Ez a megoldás annyira erős és stabil, hogy ezen a piramison semmilyen repedés vagy szerkezeti probléma sem látható.
Az első kamrából, a szűk és alacsony folyosón lehet átjutni a második kamrába, melynek mérete és alakja megegyezik az első kamráéval.
A második kamrából lehet megközelíteni a sírkamrát, melyet trükkös módon helyeztek el, de a turisták kedvéért építettek ide egy falépcsőt, amit használva fel lehet jutni egy kb. 7,6 méter magason lévő átjáró folyosóhoz, mely a harmadik kamrába vezet, amiről azt vélik egyiptológusok, hogy az volt a valódi sírkamra.
Ezeknek a bonyolult belsőszerkezetek építésének sokszor az volt az oka, hogy elhitessék a sírrablókkal, hogy nincs több kamra és nem ide temetkezett a fáraó.
Nem csoda, hogy az egyiptológusok között a mai napig sincs egyetértés abban, hogy hova temették el valójában Sznofru fáraót.
Sokan azt valószínűsítik, hogy ide, hiszen nem véletlenül ástak mély gödröt a sírrablók a harmadik kamra padlójába. Ugyanis a piramis sírok kirablása bennfentes információk alapján történt, nem kezdtek el csak úgy vaktában hatalmas kőtömböket vésni, főleg, ha figyelembe vesszük, hogy a vasat még nem ismerték akkoriban, de az is lehet, hogy csak egy újabb átjárót kerestek egy következő sírkamrához…

 

 


  2021. 09. 29.     Vörös piramis, Dahsúr,    Egyiptom Travel
A VÖRÖS PIRAMIST az alábbi utazásainkon tekintheti meg!
EGYIPTOMI UTAZÁS
KING TUT  
Nílusi hajóút, Egyiptom körutazás
8 nap / 7 éj
Kairó  - 3 éjszaka  
Nílusi hajó  - 3 éjszaka  
Luxor  - 1 éjszaka  
Repülővel

Ízig-vérig nílusi hajóút, annak minden bájával. Felejthetetlen élményekkel, programdús városlátogatásokkal Kairóban, Luxorban és Asszuánban egyaránt.


AJÁNDÉK bőröndvédővel
Utazás 510 670 Ft/fő ártól
EGYIPTOMI UTAZÁS
ARANY SZKARABEUSZ  
Egyiptomi körutazás, Tengerparti üdülés
8 nap / 7 éj
Kairó  - 2 éjszaka  
Luxor  - 1 éjszaka  
Hurghada  - 4 éjszaka  
Repülővel

Hurghadai üdülés, mely tartalmaz egy izgalmas egynapos kairói és egy különleges egynapos luxori városnézést is illetve egy szabadnapot Kairóban. A hurghadai tartózkodás hossza NÖVELHETŐ!


AJÁNDÉK bőröndvédővel
Utazás 414 540 Ft/fő ártól
EGYIPTOMI UTAZÁS
MISZTIKUS OZIRISZ  
Nílusi hajóút, Egyiptomi körutazás, Tengerparti üdülés
11 nap / 10 éj
Kairó  - 3 éjszaka  
Nílusi hajó  - 3 éjszaka  
Hurghada  - 4 éjszaka  
Repülővel

Nílusi hajóút, hurghadai üdüléssel, mely minden lényeges egyiptomi látnivalót tartalmaz - Kairó, Luxor, Asszuán városnézés, Nílus menti templomok. A hurghadai tartózkodás hossza NÖVELHETŐ!


AJÁNDÉK bőröndvédővel
Utazás 556 730 Ft/fő ártól
EGYIPTOMI UTAZÁS
SZFINX TITKAI  
Kairói városlátogatás
5 nap / 4 éj
Kairó  - 4 éjszaka  
Repülővel
Kairói városlátogatás - amit tartalmaz egy izgalmas kairói városnézést, a további napok szabadon alakíthatóak, így Ön meglátogathatja pédául Szakkarát és Dahsúrt vagy még jobban megismerheti Kairót is...

AJÁNDÉK bőröndvédővel
Utazás 234 765 Ft/fő ártól
EGYIPTOMI UTAZÁS
SZKARABEUSZ  
Egyiptomi városlátogatás
5 nap / 4 éj
Kairó  - 2 éjszaka  
Luxor  - 2 éjszaka  
Repülővel
Ez az utazás egy változatos egyiptomi városlátogatás, mely tartalmaz egynapos kairói és egy különleges egynapos luxori városnézést illetve egy szabadnapot Kairóban...

AJÁNDÉK bőröndvédővel
Utazás 375 285 Ft/fő ártól
Vendégkönyvünkből

Erika és Attila középkorú pár véleménye

SZFINX TITKAI UTAZÁS - 2023
SWISS INN PYRAMIDS GOLF HOTEL
"A kezdetek : A honlap jó , minden információt tartalmaz . Telefonon az urak kedvesek , segítőkészek . Az odaútról részletes információkat kaptunk : leírás , videó . Kairóban a reptéren vártak ... tovább
  2023. 03. 05.
IGEN,  ajánlom az Egyiptom Travel utazási irodát!
IGEN,  ajánlom a SZFINX TITKAI utazást!
Gattyán Zoltán véleménye

TÜRKIZ UTAZÁS - 2023
SENTIDO MAMLOUK PALACE HOTEL
"Első alkalommal utaztunk Egyiptomba. Rengeteget olvastunk utazàs előtt a különböző csoportoban az utazók tapaszralatairól. Sok hasznos információra tettünk szert, és sok felesleges aggodalom ... tovább
  2023. 08. 12.
IGEN,  ajánlom az Egyiptom Travel utazási irodát!
IGEN,  ajánlom a TÜRKIZ utazást!
IGEN,  ajánlom a SENTIDO MAMLOUK PALACE-t!
Sz. Ramóna véleménye

HURGHADAI PIHENÉS UTAZÁS - 2023
BLEND CLUB AQUA RESORT
"Megannyi keresés után bukkantam az Egyiptom Travel weboldalára, az ott leírtak alapján elsőre bizalmat szavaztam az irodának, amit tovább erősített az is, hogy a felmerülő kérdéseimre azonnal ... tovább
  2023. 07. 28.
IGEN,  ajánlom az Egyiptom Travel utazási irodát!
IGEN,  ajánlom a HURGHADAI PIHENÉS utazást!
IGEN,  ajánlom a BLEND CLUB AQUA RESORT-t!
Segítségre van szüksége?
Írjon nekünk
info@egyiptom-travel.hu

vagy hívjon minket
+36 70 34 77 000

 
Blogbejegyzéseink

Philae temploma

Philae templom is egyike azoknak az ókori egyiptomi templomoknak, melyek már nem az eredeti helyükön állnak. A templomot át kellett költöztetni Agilkia-szigetére - Philae-szigetéről -, mert a kis asszuáni gát megépítése miatt, az eredeti szigetet, és ezáltal a ...

Az egyiptomi nagy szfinx

A Szfinx a görög mitológia oroszlántestű, emberfejű és szárnyas lénye is, de eredete egészen az ókori Egyiptomig nyúlik vissza, ahol oroszlántestű és emberfejű lény volt, de az emberi fejet helyettesíthették kos- vagy madárfejjel is. A szfinx név ...

Dzsószer lépcsős piramisa

Dzsószer Fáraó (i.e. 2668 – 2649, ókori neve: Netjerykhet) lépcsős piramisa, Egyiptom legrégebbi piramisa Szakkarában található, melyet égbevezető lépcsőnek is hívtak.

A Dzsószer lépcsős piramisa nagy előrelépést jelent az ...

Kövessen minket a közösségi média felületeinken is!

Egyiptom-Travel Facebook     Egyiptom-Travel Instagramm     Egyiptom-Travel Youtube     Egyiptom-Travel Youtube
 

Egyiptom Travel Utazási Iroda


Telefonos ügyfélszolgálat:
Hétfő - péntek: 09:00 - 19:00
Szombat: 09:00 - 14:00

Sürgősség és azonnali információnyújtás esetén: 0-24
+36 70 34 77 000
info@egyiptom-travel.hu


Ügyfélszolgálati iroda:
Hétfő - péntek: 09:30 - 17:00
ELŐZETES IDŐPONTFOGLALÁS SZÜKSÉGES!
CAPITAL SQUARE Irodaház

1133 Budapest, Váci út 76. III. em.
Engedélyszám: U-001965


© 2021 Egyiptom Travel Kft. powered by mestercom  v3.6.43
Megértettem
Ez a weboldal az Ön adatainak védelmét szem előtt tartva csak olyan, technikai jellegű sütiket használ, melynek segítségével gyorsabban és pontosabban szolgálhatjuk ki Önt! :)Részletek
MUISZ tagság logója