Egyiptom-Travel Blogok
+36 70 34 77 000 info@egyiptom-travel.hu Egyiptom-Travel Facebook Egyiptom-Travel Facebook Egyiptom-Travel Instagramm Egyiptom-Travel Instagramm Egyiptom-Travel Youtube Egyiptom-Travel Youtube Egyiptom-Travel Facebook Egyiptom-Travel Facebook

EGYIPTOM-TRAVEL BLOG

   
Egyiptomi vízválság

Egyiptom akut vízválsággal néz szembe, de „Zöld folyót” épít a sivatagban - adja hírül CNN.
Kairó legkeletibb peremén az egyiptomi kormány hatalmas tavakból és parkokból álló övezetet épít a sivatag mélyén. Az alkotók „Zöld Folyónak” nevezik, és azt mondják, hogy ha elkészül, átvágja Egyiptom vadonatúj, ultramodern metropoliszát: az új közigazgatási fővárost.
Egy digitális szimuláció azt mutatja, hogy a „folyó” a közismert Új Főváros teljes hosszában elnyúlik, és kisebb tavakba és medencékbe ágazik.

  2022. 11. 22.     nílus,vízhiány,új főváros, új kairó, zöld folyó, ultramodern főváros, mezőgazdaság,    Egyiptom Travel
Pompeius oszlopa

Pompeius oszlopa, nem mást mint, egy római diadaloszlop, egy emlékmű, melyet Diocletianus császár tiszteletére emeltek és az egyiptomi Alexandriában található.

  2022. 04. 02.     pompeius oszlopa, Alexandria, Szerapeum    Egyiptom Travel
Vörös piramis

A Vörös Piramis – amit hívnak Északi piramisnak is - Dahsúrban található, mintegy 30 kilométerre délre Kairótól, így aztán kívül esik a népszerű turista útvonalaktól, pedig ez a piramis volt az ókori Egyiptom első, valódi piramis alakú piramisa.

  2021. 09. 29.     Vörös piramis, Dahsúr,    Egyiptom Travel
Tört piramis

A Tört Piramis, Egyiptom egyik legkülönlegesebb piramisa, mely Kairótól délre helyezkedik el - kb. 30 kilométerre - Dahsúrban. Az alakja teljesen egyedi, hozzá hasonló alakú piramis sehol az egész világon nem található, hiszen az oldalfalakon egy törés látszódik, mely után a piramis sokkal alacsonyabb szögben folytatódik tovább…

  2021. 09. 29.     Tört piramis,Dahsúr    Egyiptom Travel
Egyiptom földrajza

Egyiptom – a területét figyelembe véve - Afrika 12. legnagyobb országa, és egyben a Föld 30. legnagyobb országa, hiszen 1001449 km2-en fekszik. Összehasonlításképpen Magyarország területének több, mint a tízszerese, Franciaország területének pedig majd a duplája, de Németország is majdnem háromszor elférne benne. Azonban ez így, ebben a formában rendkívül csalóka adat Egyiptom földrajzára való tekintettel, hiszen az ország kb. 95%-a sivatag. Így aztán a 100 milliós lakosság Egyiptom területének mindössze 5%-án él, mely többnyire a Nílus mentét és a tengerpartokat jelenti.

  2021. 07. 12.     Egyiptom fölrdrajza, domborzat, éghajlat    Egyiptom Travel
Kom Omboi Szobek templom

Kom Ombo Szobek templom neve több információt is elárul. Van, amit helyesen és van, amit helytelenül értelmezhetünk. A helyes információ, hogy a templom Kom Ombo városában található, mely cukornád és gyapottermesztéséről híres, de foglalkoznak itt kukorica és búza termesztéssel is. A város elérhető vasúttal, közúton vagy akár hajóval is, de a közelben van egy kisebb repülőtér is. A városka Asszuántól kb. 50 kilométerre északi irányban fekszik a Nílus partján, és az ókori Pa-Szebek város helyén épült. Pa-Szebek jelentése „Szobek birtoka”, ez volt a Szobek néven tisztelt krokodilisten kultuszközpontja.

  2021. 07. 09.     Kom Omboi Szobek templom, Ókori egyiptomi templomok, Nílus-menti templomok    Egyiptom Travel
Kheopsz Nagy Piramisa

A világ egyik legismertebb és leglátogatottabb turisztikai helyszíne a gízai fennsík, ahol az egyiptomi Nagy Piramis is található.  Más néven Gízai Nagy Piramis, vagy Hufu piramisa, illetve talán a legismertebb neve a Kheopsz Piramis (Kheopsznak nevezték el az ókori görögök Hufu Fáraót). Az ókorban emlegették még „Hufu horizontja” néven, de hívták „Hufu fényhegyének” is, hiszen a hófehér színű, tökéletesre csiszolt mészkőburkolata ragyogott az éjszakában a Hold fényénél…

  2021. 07. 07.     Kheopsz Nagy piramisa, Gízai fennsík, Kairó    Egyiptom Travel
Medinet Habu City templom

Medinet Habu Egyiptom egyik legattraktívabb ősi temploma, mely igazából több templom együttese, egy igazi templomváros volt. Sokan hívják ezért Medinet Habu City-nek, ami igazából egy szóhalmozás, hiszen a Medinet-nek szinte ugyanaz a jelentése, mint a City-nek, azaz, hogy város.
A létesítmény hatalmas területen fekszik és az építtető III. Ramszesz főtemplomán kívül több, kisebb épület is található a területen.

  2021. 07. 07.     Medinet Habu City templom, Ókori egyiptomi templomok, Luxor nyugati-part    Egyiptom Travel
Karnaki templom

A karnaki templomhoz hasonlatos lenyűgöző templomegyüttest sohasem építettek az ókori Egyiptomban. A komplexum az őt ért súlyos károk ellenére a mai napig is bámulatos.

  2021. 07. 07.     Karnaki templom, Ókori egyiptomi templomok, Luxor keleti-part    Egyiptom Travel
Luxori templom

A luxori templom Théba keleti részének legdélebben fekvő műemléke, amely a mai Luxor város központi eleme. A karnaki templomhoz hasonlóan Amon istennek szentelték, építését a 18. dinasztia korában kezdték meg – valószínűleg egy korábbi templom helyén - és tartott a görög-római korig. A luxori templom 3000 éve különféle vallások aktív színhelye, talán egyetlen kivétel az Ehnaton fáraó uralkodásának ideje volt (i.e. 1350-s években), de akkoriban is sikerült a thébai papságnak visszaszerezni a vezető vallási szerepkört.

  2021. 07. 07.     Luxori templom, Ókori egyiptomi templomok, Luxor keleti-part    Egyiptom Travel
Egyptair

Menetrend

  2021. 07. 07.     Egyptair, Légiközlekedés, Repülőgép menentrend    Egyiptom Travel
Kefrén Völgytemploma

Kefrén völgytemploma, közvetlenül a Szfinx mellett helyezkedik el, átlósan délkeleti irányban. Építtetője az a Kefrén (Hafré) fáraó volt, aki a gízai fennsík 2. legnagyobb piramisát építtette fel.

  2021. 07. 07.     Kefrén Völgytemploma, Halotti templom, Gízai fennsík, Kairó    Egyiptom Travel
Kom el Shoqafa katakombái

Az „átlagember” talán még sohasem hallott a Kom el Shoqafa (jelentése: Szilánkok dombja) katakombáiról - mely egyébként Egyiptom legnagyobb ismert római temetkezési helye volt - amit a középkor 7 csodái közé is beválasztották.

  2021. 05. 01.     Kom el Shoqafa katakombái, Alexandria    Egyiptom Travel
Téti piramisa

Téti fáraó – aki a VI. dinasztia első fáraója volt, 32 évig uralkodott - a piramisát nem messze Dzsószer fáraó lépcsős piramisától építette fel Szakkarában. Ez a második piramis az ókori Egyiptomban, mely piramisszövegeket tartalmaz.
A piramisnak van több egyedi jellemzője is, de mielőtt ezekre rátérnénk, nézzük meg, hogy mik a piramis főbb adatai.

  2022. 08. 14.     Téti piramis, Szakkara    Egyiptom Travel
Menkauré piramisa

Menkauré piramisa a gizai fennsík 3. legmagasabb piramisa.
Az építtetője Menkauré fáraó, aki igazi piramisépítő család legfiatalabb tagja, hiszen a nagyapja volt Kheopsz fáraó – akinek a nevéhez fűződik Egyiptom legmagasabb piramisa -, az apja pedig Kefrén fáraó – aki felépítette Egyiptom második legmagasabb piramisát. Ilyen felmenőkkel nem lehet nem építeni piramist.

  2021. 10. 05.     Menkauré piramisa, Gizai fennsík, Kairó    Egyiptom Travel
Dzsószer lépcsős piramisa

Dzsószer Fáraó (i.e. 2668 – 2649, ókori neve: Netjerykhet) lépcsős piramisa, Egyiptom legrégebbi piramisa Szakkarában található, melyet égbevezető lépcsőnek is hívtak.

  2021. 09. 29.     Dzsószer piramis, Szakkara, Lépcsős masztaba    Egyiptom Travel
Philae temploma

Philae templom is egyike azoknak az ókori egyiptomi templomoknak, melyek már nem az eredeti helyükön állnak. A templomot át kellett költöztetni Agilkia-szigetére - Philae-szigetéről -, mert a kis asszuáni gát megépítése miatt, az eredeti szigetet, és ezáltal a templomot is elöntötte a folyó vize. A philae-i sziget, ahol a templom állt, ma is a víz felszíne alatt található.

  2021. 07. 16.     Philae temploma, Ízisz temploma, Ókori egyiptomi templomok    Egyiptom Travel
Királyok Völgye

A Királyok Völgye – amely talán a világ egyik legismertebb temetkezési helye - Luxornál található a Nílus nyugati partján.
A Királyok Völgye első látásra nem ejti rabul az idelátogatót, hiszen mindössze egy kis völgynek tűnik a kopár hegyek között, pedig ez a Föld egyik leggazdagabb régészeti lelőhelye.

  2021. 07. 09.     Királyok Völgye, Fáraók temetkezési helye, Luxor nyugati part    Egyiptom Travel
Nílusi hajók felépítése

Először is fontos kiemelni, hogy a nílusi hajók, tulajdonképpen folyami hajók. Ezt azért érdemes tisztázni a legelején, mert sok esetben az emberek, ha azt hallják, hogy hajóutazás, hiába van előtte a „nílusi” jelző, a tengerjáró hajókra illetve hajóutakra asszociálnak.
Egyébként természetesen néhány dologban hasonlítanak egymásra ezek a hajók, de a két legnagyobb különbség:

  2021. 07. 09.     Nílusi hajók felépítése, M/S Nile Cruise, Folyami hajózás    Egyiptom Travel
Kefrén piramis

A gízai fennsík – és természetesen Egyiptom - második legnagyobb piramisa a Kefrén Piramis, mely nevét szintén az építtetőjéről kapta. A fáraó nevét is többféleképpen írták, pl. Harfé, Khafré, Kephren, Chephren. A gízai fennsík legnagyobb piramisának látszódik a Kefrén Piramis, de ez nem így van. Az optikai csalódás oka, hogy magasabban fekszik, mint a Kheopsz Piramis, így alacsonyabb méretei ellenére is magasabbnak látszik.Ez a piramis nem olyan jó minőségben épült, mint a Kheopsz Piramis. A kövek nagysága sokkal jobban eltér egymástól, sok a töltőtörmelék, a vízszintestől is nagy mértékben eltér sok helyen.
Belső szerkezet is lényegesen egyszerűbb…

  2021. 07. 07.     Kefrén piramisa, Gízai piramisok, Kairó    Egyiptom Travel
Denderai Hathor templom

Denderában található Egyiptom egyik legfontosabb és talán legizgalmasabb temploma, Hathor temploma, amely különlegesen gazdag változatosságát nyújtja a késői ókori egyiptomi templomok jellegzetességeinek.

  2021. 07. 07.     Denderai Hathor templom, Ókori egyiptomi templomok, Nílus-menti templomok    Egyiptom Travel
Abüdoszi templom

Abüdosz (Abydos) az ókorban nagyon fontos szerepet töltött be, mindenki szeretett volna az életében legalább egyszer elzarándokolni oda, ugyanúgy, mint ahogyan napjainkban a muszlimok Mekkába.

  2021. 07. 07.     Abüdoszi templom, Ókori egyiptomi templomok, Nílus-menti templomok    Egyiptom Travel
Edfui Hórusz templom

Az edfui Hórusz templom talán az egyik legteljesebb és legjobb állapotban fennmaradt ókori egyiptomi templom. A többi Nílus menti templomhoz képest ez a templom nem közvetlenül a Nílus partján épült fel, hanem attól kissé távolabb, a kikötőtől körülbelül 1 kilométerre fekszik légvonalban mérve. Ezért a helyi lakosság számára jó üzlet konflisfogatokkal a turistákat a nílusi hajók kikötőjéből elszállítani a templomhoz és vissza is, miközben a konflisról betekintést lehet nyerni Edfu mindennapi életébe. Természetesen, ha Ön velünk látogatja meg ezt a templomot nem kell külön fizetni a konflisfuvarért, bár azt érdemes megjegyezni, hogy Egyiptomban mindenki elvárja a baksist (borravalót) mindenért, melyet nem félénk módon hoznak minden turista tudomására.

  2021. 07. 07.     Edfui hórusz templom, Nílus-menti templomok, Ókori egyiptomi templomok    Egyiptom Travel
Egyiptomi vízum

Egyiptomba való beutazáshoz a magyar állampolgároknak is egyiptomi vízumra van szüksége. Mivel mi alapvetően magyar állampolgárok számára szervezünk egyiptomi utazásokat, így nem kívánunk most kitérni az egyéb országok állampolgárainak Egyiptomba történő utazásának törvényi szabályozásának a bemutatására.

  2021. 07. 07.     Egyiptomi vízum, Turista vízum, Belépés Egyiptomba    Egyiptom Travel
Az egyiptomi nagy szfinx

A Szfinx a görög mitológia oroszlántestű, emberfejű és szárnyas lénye is, de eredete egészen az ókori Egyiptomig nyúlik vissza, ahol oroszlántestű és emberfejű lény volt, de az emberi fejet helyettesíthették kos- vagy madárfejjel is. A szfinx név származásának egyik magyarázata szerint a Seszep-ankh kifejezés, amely élő képmást jelent, jelen esetben Kefrén fáraó élő képmását jelentheti.

  2021. 07. 04.     Egyiptomi Nagy Szfinx, Gízai fennsík, Kairó    Egyiptom Travel
Dzsószer piramis Szakkara Lépcsős masztabaMenkauré piramisa Gizai fennsík KairóMedinet Habu City templom Ókori egyiptomi templomok Luxor nyugati-partAsszuáni nagy gát VízerőműKheopsz Nagy piramisa Gízai fennsíkIbn Tulun mecset Kairói mecsetekKom el Shoqafa katakombái AlexandriaHatsepszut templomaMohamed Ali mecsetKarnaki templom Luxor keleti-partEgyiptomi vízum Turista vízum Belépés Egyiptombanílusvízhiányúj főváros új kairó zöld folyó ultramodern főváros mezőgazdaság Egyiptom fölrdrajza domborzat éghajlatLuxori templomKom Omboi Szobek templom Nílus-menti templomokNeverland Nights Show Pickalbatros HotelsVörös piramis DahsúrPhilae temploma Ízisz templomaAbu Szimbeli templomok Asszuán Egyiptomi templomokMemnoni kolosszusok Ókori egyiptomi szobrok Luxor nyugati partKefrén Völgytemploma Halotti templomEgyptair Légiközlekedés Repülőgép menentrendTéti piramisTört piramisDahsúrDenderai Hathor templompompeius oszlopa SzerapeumEdfui hórusz templomKirályok Völgye Fáraók temetkezési helyeNílusi hajók felépítése M/S Nile Cruise Folyami hajózásKefrén piramisa Gízai piramisokEgyiptomi Nagy SzfinxAbüdoszi templom
Vendégkönyvünkből

M. András és párja Ágnes véleménye

KING TUT UTAZÁS - 2023
NEW PYRAMIDS OASIS HOTEL
"Életünk talán eddigi legnagyobb kalandja volt! Még ennyi idő után is párommal mosolyogva meséljük egymásnak a felejthetetlen emlékeket. NAGYON JÓ VOLT! Az igazi csodákat láthattuk, ... tovább
  2023. 10. 02.
IGEN,  ajánlom az Egyiptom Travel utazási irodát!
IGEN,  ajánlom a KING TUT utazást!
PaulikA véleménye

ARANY SZKARABEUSZ UTAZÁS - 2023
SUNRISE HOLIDAYS RESORT
"Első alkalommal jártunk Egyiptomban , első utazásunk volt az Egyiptom Travellel... Sok internetes és baráti keresés , tanács után született meg az elhatározás az utazással kapcsolatosan. Így ... tovább
  2023. 07. 13.
IGEN,  ajánlom az Egyiptom Travel utazási irodát!
IGEN,  ajánlom a ARANY SZKARABEUSZ utazást!
IGEN,  ajánlom a SUNRISE HOLIDAYS RESORT-t!
P. Lajos véleménye

EZÜST SZKARABEUSZ UTAZÁS - 2023
SUNRISE GARDEN BEACH HOTEL
"Az utazás tökéletesen meg volt szervezve, minden az előzetesen közölteknek megfelelően történt. Kairóban a reptéren várt minket a helyi segítő, mindent elintézett helyettünk, megvásárolta a ... tovább
  2023. 08. 10.
IGEN,  ajánlom az Egyiptom Travel utazási irodát!
IGEN,  ajánlom a EZÜST SZKARABEUSZ utazást!
IGEN,  ajánlom a SUNRISE GARDEN BEACH-t!
Segítségre van szüksége?
Írjon nekünk
info@egyiptom-travel.hu

vagy hívjon minket
+36 70 34 77 000

 
Blogbejegyzéseink

Kheopsz Nagy Piramisa

A világ egyik legismertebb és leglátogatottabb turisztikai helyszíne a gízai fennsík, ahol az egyiptomi Nagy Piramis is található.  Más néven Gízai Nagy Piramis, vagy Hufu piramisa, illetve talán a legismertebb neve a Kheopsz Piramis (Kheopsznak nevezték el az ókori ...

Egyiptom földrajza

Egyiptom – a területét figyelembe véve - Afrika 12. legnagyobb országa, és egyben a Föld 30. legnagyobb országa, hiszen 1001449 km2-en fekszik. Összehasonlításképpen Magyarország területének több, mint a tízszerese, Franciaország ...

Karnaki templom

A karnaki templomhoz hasonlatos lenyűgöző templomegyüttest sohasem építettek az ókori Egyiptomban. A komplexum az őt ért súlyos károk ellenére a mai napig is bámulatos.


A karnaki templomról néhány szóban

Ha valaki meglátogatja ezt ...

Kövessen minket a közösségi média felületeinken is!

Egyiptom-Travel Facebook     Egyiptom-Travel Instagramm     Egyiptom-Travel Youtube     Egyiptom-Travel Youtube
 

Egyiptom Travel Utazási Iroda


Telefonos ügyfélszolgálat:
Hétfő - péntek: 09:00 - 19:00
Szombat: 09:00 - 14:00

Sürgősség és azonnali információnyújtás esetén: 0-24
+36 70 34 77 000
info@egyiptom-travel.hu


Ügyfélszolgálati iroda:
Hétfő - péntek: 09:30 - 17:00
ELŐZETES IDŐPONTFOGLALÁS SZÜKSÉGES!
CAPITAL SQUARE Irodaház

1133 Budapest, Váci út 76. III. em.
Engedélyszám: U-001965


© 2021 Egyiptom Travel Kft. powered by mestercom  v3.5.87
Megértettem
Ez a weboldal az Ön adatainak védelmét szem előtt tartva csak olyan, technikai jellegű sütiket használ, melynek segítségével gyorsabban és pontosabban szolgálhatjuk ki Önt! :)Részletek
MUISZ tagság logója