Pompeeius oszlopa Alexandria
+36 70 34 77 000 info@egyiptom-travel.hu Egyiptom-Travel Facebook Egyiptom-Travel Facebook Egyiptom-Travel Instagramm Egyiptom-Travel Instagramm Egyiptom-Travel Youtube Egyiptom-Travel Youtube Egyiptom-Travel Facebook Egyiptom-Travel Facebook

Pompeius oszlopa

5

Pompeius oszlopa, nem mást mint, egy római diadaloszlop, egy emlékmű, melyet Diocletianus császár tiszteletére emeltek és az egyiptomi Alexandriában található.


De akkor miért hívják Pompeius oszlopának?

Erre hamarosan fény fog derülni…

Az oszlop Alexandria legrégebb részében található, egy magasabb sziklás domb – Bad Sidra - tetején áll, mely ma már egy különleges szabadtéri múzeum, mely a görög-római korszak egyik legjobb régészeti példája Egyiptom történelemben.
Az oszlopot Egyiptom római uralkodója emeltette i.sz. 284-305 között. Vörös gránitból készült és teljes magassága körülbelül 27 méter, az alapnál mért átmérője pedig 2,7 méter. Az oszlop a legnagyobb volt, amelyet Róma és Konstantinápoly császári fővárosain kívül építettek. Az oszlop, az Asszuánban található gránitbányából származik, egyetlen darabból van és a súlya kb. 285 tonna.
Az oszlop nyugati oldalának felső részen egy görög felirat található „Az igazságos és jó császárnak, aki Alexandria védelmező Istene Diocletianusnak, akit sohasem tudtak legyőzni. Ezért posztumusz építette ezt az oszlopot.” De miért is került ide ez a mondat?

Domitius Domitianus elnyomás alatt tartotta a várost. Komoly lázadás történt a városban (a bitorló Domitius Domitianus ellen), és Diocletianus maga jött, hogy segítse a lázadást és ostrom alá vette a várost. 8 hónapos ellenállás után a város végül megadta magát és visszatért a római uralom alá. Az ostrom eredményeként éhínség támadt a városban, ezért a császár elrendelte, hogy az évente Rómába küldött kukorica egy részét az alexandriai népnek adják át. Ezekben a nehéz időkben is felmentette őket az adózás alól. Ezt az emlékoszlopot hálásan állították fel azért, amit Diocletianus tett értük ezekben a nehéz időkben.

A Pompeius oszlop névadása egy téves hiten alapszik, mert a középkorban a keresztesek tévesen hitték, hogy Pompeius nagy római tábornok hamvai vagy maradványai egy fazékban voltak elhelyezve az oszlop tetején.


Szerapeum templom

Pompeius oszlopánál található a Szerapeum templom, mely - a görög-egyiptomi isten Serapis fő templomának közepén, a szent Ápisz bika által megszemélyesített templom.
Ennek a templomnak az alapjai fennmaradnak, kétnyelvű szövegekkel együtt, amelyek a templom építését III. Ptolemaios Euergetesre nyúlik vissza. Körülbelül i.sz. 200-ban felújítást hajtottak végre a templomban, amelynek maradványai még mindig állnak. A Szerapeumban egy földalatti könyvtár is helyet kapott, amely az alexandriai ősi könyvtár korabeli. Ez a kb. 75 méter hosszúságú kriptaszerű szerkezet, amely Pompeius oszlopának területe alatt húzódik, még mindig jól megmaradt, a falakban fülkék voltak, amelyeket egykor papirusz tekercseknek tartottak fenn. A könyvtárba a domb tetejétől az alsó szintig vezető lépcsőtől lehet megközelíteni.
Az egyik folyosó végén áll egy életnagyságú fekete bazaltból készített Ápisz-bika.

 

Az alexandriai Akropolisz helyén található egy "Nilométer" is. A Nílus folyót és a Mariut-tavat összekötő Shidia-csatorna segítségével a Nilométert használták a Nílus magasságának mérésére minden áradási évszakban.


  2022. 04. 02.     pompeius oszlopa, Alexandria, Szerapeum    Egyiptom Travel
Vendégkönyvünkből

Sinka Imre véleménye

ARANY SZKARABEUSZ UTAZÁS - 2023
MINAMARK BEACH RESORT
"Köszönjük szépen a profi szervezést! Kairóban és Luxorban kiváló magyar nyelvű idegenvezetéssel szervezték a programokat, Mariann és “Bandi” is maximálisan igazodott kéréseinkhez és igényeinkhez, ... tovább
  2023. 10. 11.
IGEN,  ajánlom az Egyiptom Travel utazási irodát!
IGEN,  ajánlom a ARANY SZKARABEUSZ utazást!
IGEN,  ajánlom a MINAMARK BEACH RESORT-t!
M. András és párja Ágnes véleménye

KING TUT UTAZÁS - 2023
NEW PYRAMIDS OASIS HOTEL
"Életünk talán eddigi legnagyobb kalandja volt! Még ennyi idő után is párommal mosolyogva meséljük egymásnak a felejthetetlen emlékeket. NAGYON JÓ VOLT! Az igazi csodákat láthattuk, ... tovább
  2023. 10. 02.
IGEN,  ajánlom az Egyiptom Travel utazási irodát!
IGEN,  ajánlom a KING TUT utazást!
Balázs véleménye

HURGHADAI PIHENÉS UTAZÁS - 2022
STEIGENBERGER RAS SOMA HOTEL
"Nagyon elégedettek voltunk mindennel. Az utazás szintúgy mint az utazás szervezés mindent felülmúlt." tovább
  2023. 02. 02.
IGEN,  ajánlom az Egyiptom Travel utazási irodát!
IGEN,  ajánlom a HURGHADAI PIHENÉS utazást!
IGEN,  ajánlom a STEIGENBERGER RAS SOMA-t!
Segítségre van szüksége?
Írjon nekünk
info@egyiptom-travel.hu

vagy hívjon minket
+36 70 34 77 000

 
Blogbejegyzéseink

Philae temploma

Philae templom is egyike azoknak az ókori egyiptomi templomoknak, melyek már nem az eredeti helyükön állnak. A templomot át kellett költöztetni Agilkia-szigetére - Philae-szigetéről -, mert a kis asszuáni gát megépítése miatt, az eredeti szigetet, és ezáltal a ...

Denderai Hathor templom

Denderában található Egyiptom egyik legfontosabb és talán legizgalmasabb temploma, Hathor temploma, amely különlegesen gazdag változatosságát nyújtja a késői ókori egyiptomi templomok jellegzetességeinek.

 

Elhelyezkedés

A ...

Kom Omboi Szobek templom

Kom Ombo Szobek templom neve több információt is elárul. Van, amit helyesen és van, amit helytelenül értelmezhetünk. A helyes információ, hogy a templom Kom Ombo városában található, mely cukornád és gyapottermesztéséről híres, de foglalkoznak ...

Kövessen minket a közösségi média felületeinken is!

Egyiptom-Travel Facebook     Egyiptom-Travel Instagramm     Egyiptom-Travel Youtube     Egyiptom-Travel Youtube
 

Egyiptom Travel Utazási Iroda


Telefonos ügyfélszolgálat:
Hétfő - péntek: 09:00 - 19:00
Szombat: 09:00 - 14:00

Sürgősség és azonnali információnyújtás esetén: 0-24
+36 70 34 77 000
info@egyiptom-travel.hu


Ügyfélszolgálati iroda:
Hétfő - péntek: 09:30 - 17:00
ELŐZETES IDŐPONTFOGLALÁS SZÜKSÉGES!
CAPITAL SQUARE Irodaház

1133 Budapest, Váci út 76. III. em.
Engedélyszám: U-001965


© 2021 Egyiptom Travel Kft. powered by mestercom  v3.5.87
Megértettem
Ez a weboldal az Ön adatainak védelmét szem előtt tartva csak olyan, technikai jellegű sütiket használ, melynek segítségével gyorsabban és pontosabban szolgálhatjuk ki Önt! :)Részletek
MUISZ tagság logója